Илия Караджов, Флейта и саксофон


Биография

Илия Караджов е музикант от български произход, роден в Германия. Той е племенник на знаменития цигулар Васко Абаджиев, починал през 1978 г.

Той изучава музика и музикознание със специалност Флейта и Саксофон в Университета на изкуствата в родния си Берлин.

Усъвършенства способностите си с помощтта на редица майсторски класове по флейта, сред които при Проф. Карл-Хайнц Цьолер (Хамбург), Проф. Екарт Хаупт (Дрезден), Проф. Др. Рихард Мюлер-Домбоа (Детмолд), Тревър Уай (Великобритания). Той също посещава майсторски клас саксофон при Проф. Жан-Мари Лондекс (Франция), който се провежда в Университета на изкуствата в Берлин.

От 1990 до 2000 г. Илия Караджов е флейтист и саксофонист в оркестъра на театъра Халберщат/Кведлинбург в истучен Харц. От 2000 г. той е флейтист в различни оркестри и камерни музикални ансамбли в Германия.

Музикантът владее четири инструмента от семейството на флейтите (голяма флейта, пиколо, алтова и басова флейта), както и барокова траверс флейта. От инструментите в семеството на саксофона владее алт, тенор и баритон саксофон.

С обширния си репертоар от барокова музика, класика, романтика, музика от 20-ти век и съвременни произведения както и джаз, обединени в разнородни и интересни програми, Илия Караднов изнася успешни концерти като солист и като част от камерен оркестър в Европа, Близкия Изток и Азия.

Международен успех му носят различни музикални фестивали в Палестина и Йерусалем между 2008 и 2016 г. По време на тези пребивавания той организира майсторски класове.

Друго важно участие се състои през юни 2011 г. в София, в рамките на международния фестивал „Музикални седмици в София“ с програмата „Моцарт – представен различно, прочути арии от опери на Моцарт за две флейти“. През 2013 и 2016 г. музикантът изнася концерти в София заедно с пианистката Вида Калоянова.

През ноември 2011 г. Илия Караджов гостува в Китай с концертната си програма „Джазът е навсякъде“ (с произведения на Кл. Болинг, Д. Шндер, Н.Капустин, Й.С.Бах) заедно с пианиста Симон Шмидт и се радва на страхотен успех с възторжени оценки от страна на публиката и критиците. Двамата музиканти често концертират с програми под това мото в Германия, във Франция (през 2012 и 2013 г.) и Венеция (2015 г.).

Освен артистичната си кариера музикантът преподава флейта, саксофон, кларинет и блокфлейта в различни музикални училища в Германия.

От 2007 г. Илия Караджов е музикален педагог за флейта, саксофон, камерна музика и музикална теория в Музикално училище Hopдeн-Аурих (провинция Долна Саксония).

За две учебни години (2008-2010) той получава задача от фондация Баренбоим-Сайд да преподава флейта и саксофон на заинтересовани и надарени деца в Палестина и да изнася там концерти. Целта на проекта е да подкрепя разпространението на мира и помирението чрез музика в Близкия Изток.


Музикантът предоставя своите концерти на слушателите в Youtube и Soundcloud:


http://www.youtube.com/user/Quedel20

http://www.youtube.com/user/DuoSimile

https://soundcloud.com/user-408230845